Skip links

Olimpik Havuzlar

olimpik-min
Havuz yapımında ülkemizde hizmet vermekte olan sayılı başarılı firmalar arasında gösterilmekteyiz. Edindiğimiz tecrübe ve yıllardır bu işi düzgün bir şekilde yapıyor olmamız bunun en güzel göstergesidir. Müşteri memnuniyetini ön planda tutmak firma vizyonu olarak görülmektedir.
Firmamız tarafından verilen hizmetler arasında havuz yapımı, sauna, hamam, buhar odası gibi kurumsal işletilen veya bireysel olarak yaptırılmak istenilen tasarımlarımız ve işçiliğimiz bulunmakta. Çalışan ekibimiz kendi alanlarında profesyonel olup yapılan iş kalite standartlarına uygun bir şekilde zamanında yapılır ve teslim edilir.

OLİMPİK YÜZME HAVUZ ÖLÇÜLERİ

Olimpik yüzme havuzu ölçüleri 50 metre boy, 25 metre en’dir. Olimpik yüzme havuzları en az 2 metre derinliğindedir. Diğer havuz tiplerinde ise en az 1.0 metre ölçüsü gereklidir.

OLİMPİK YÜZME HAVUZLARINDA KULVAR SAYISI

2,5 metre enindeki 10 adet kulvardan oluşan olimpik yüzme havuzlarında yarışlarda kullanılan kulvar sayısı 8’dir, son iki kulvar kullanılmaz.

DUVARLAR

Bitiş duvarları birbirine paralel olmalı ve yüzme yönüne dik açılar oluşturacak biçimde katı maddeden yapılmış olmalıdır. Ayrıca, su yüzeyinden 0.8 metre derine dek uzanan ve kaygan olmayan yüzeylere sahip olmalı sporcunun tehlikeye imkan bırakmayacak biçimde kendisine dokunup geri gitmesini sağlayabilecek olanağı verebilmelidir.

Havuz boyunca dinlenme yerlerinin olması gerekmektedir; bu yerler suyun yüzeyinden 1.2 metreden daha az derine gidemez. Ve 0.1 ila 0.15 metre genişliğinde olabilir.

Oluklar havuzun dört duvarında da yer alabilir. Eğer bitiş duvarı olukları mevcutsa, bunlar su yüzeyinden 0.3 metre yukarıda, dokunma panellerine ek olabilmeye izin verecek biçimde yer almalıdır. Bu oluklar uygun biçimde bir kafes ya da mazgalla kapatılmış olmalıdır.

Kulvarlar en az 2.5 metre genişliğinde olmalı ve ilk kulvar ile son kulvar ipi ile duvar arasında 0.2 metre genişlik bulunmalı.

Kısa kulvarlı yarışlar 25 metrelik havuzlarda gerçekleşir.

KULVAR HALATLARI

Kulvar halatları yüzme yönü boyunca devam etmeli ve bitiş duvarlarının içinde yer alan demirler ile her bir bitişe iyice tutturulmuş olmalıdır. Her kulvar ipi en az 0.15 metre çapa ve havuzun bir ucundan diğerine uzanan dubalara sahip olmalıdır.Her kulvar arasında bir halat olmalıdır.

Havuzun her bitiş duvarından 15 metre çizgileri diğer dubalardan açık ve net biçimde ayırabilecek bir renge sahip olmalıdır.

50 metrelik havuzların dubaları 25 metreyi ifade eden diğer dubalardan ayrılabilecek farklı bir renge sahip olmalıdır.

Kulvar numaralarının yumuşak yapıdaki göstericileri kulvar halatlarının üzerinde, havuzun başlangıç ve dönüş kısımlarında yer alabilir.

BAŞLANGIÇ PLATFORMLARI

Platformun sudan yüksekliği 0.5 ila 0.75 metre arasında yer almalıdır. Platformun yüzey alanı en az 0,5x0,5 metre olmalı ve kaygan olmayan bir madde ile kaplı bulunmalıdır. Maksimum eğim derecesi %10’dan fazla olamaz. Platform, start ile birlikte yüzücü harekete geçtiğinde kendisine yaylanıyormuş hissi vermemelidir. Eğer start platformu 0.04 metreyi geçerse her bir kenarda 0.01 metre ve önde de 0.4 metre genişlikte yaylanmalar oluşur ve bunlar platformun yüzeyini 0.03 metre keser. Start hareketi için tutma yerleri başlangıç platformlarına monte edilebilir. Geri hareketi için olanlar ise dik ve yatay olarak su yüzeyinden 0.3 ila 0.6 metre yukarıya yerleştirilmelidir. Bu kısımlar, bitiş duvarına paralel özellikte olmalı ve bitiş duvarının ötesine çıkıntı oluşturmalıdır. Bitiş duvarından 1.0 ila 6.0 metre uzağa dek suyun derinliği başlangıç platformlarının yerleştirildiği yerden itibaren en az 1.35 metre olmalıdır.

GERİ DÖNÜŞ İŞARETLERİ

Havuzun bir ucundan diğerine uzanan bayraklı halatlar su yüzeyinden en az 1.8 en fazla 2.5 metre yukarıda ve her bitiş duvarından 5 metre uzağa sabit standartlar çerçevesinde yerleştirilmelidir. Havuzun her iki tarafına da açık işaretler konmalı ve mümkün olduğu yerlerde her bitiş duvarı ile kulvar halatının arası 15.0 metre olmalıdır.

SU SICAKLIĞI

Su sıcaklığı 25 ila 28 derece arasında olmalıdır.

IŞIKLANDIRMA

Işık yoğunluğu başlangıç platformları üzerine ve dönüşlere 600 lux’ten daha az gelmemelidir.

YARI VE TAM OLİMPİK HAVUZ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

İngiltere’de 1862 yılında inşa edilen dünyanın ilk olimpik yüzme havuzu insanların yüzme ile profesyonel olarak ilgilenmesine başlangıç olarak kabul ediliyor. Yarışlar esnasında 10 kulvara sahip olan olimpik yüzme havuzlarının en sağ ve en sol da bulunan kulvarları kullanılmaz, kısa ve uzun kulvar olarak iki farklı türde hazırlanan olimpik havuzlar, yüzücülerin kıyasıya rekabet halinde oldukları alanlardır. 25 metreye 11.25 metre boyutlarındaki havuzlar olarak bilinen olimpik havuzların özellikler şunlardır;

Tam Olimpik Yüzme Havuzu Özellikleri
Boy: 50 metre
En: 25 metre
Derinlik: 5 metre
Kulvar sayısı: 10
Kulvar genişliği: 2,5 metre
Su sıcaklığı: 25 °C – 27 °C
Yarı Olimpik Yüzme Havuzu Özellikleri
Boy: 25 metre
Derinlik: 2 metre
Sıcaklık: 27 °C
Kulvar sayısı: 5

Havuzların özellikleri bu şekilde, özellikle yüzme yarışlarında etkili olan bu özellikler dünya standartlarına uygun olarak belirlenmiştir. Olimpik havuzlar bugün her şehirde var. Yüzme keyfini almak ve yüzme kurslarında öğrendiklerinizi özgürce uygulamak için olimpik yüzme havuzlarını tercih etmenizi öneririz. Böylece yüzme keyfini sonuna kadar çıkarabilirsiniz.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.